Dirigent Roelof Bosma

Roelof Bosma is als docent Algemene Muzikale Vorming verbonden geweest aan de muziekschool in Hoogeveen en aan het CQ (Centrum Kunstzinnige Vorming) in Emmen / Coevorden. Hij volgde de opleiding voor docent Algemene Muzikale Vorming in Amsterdam en studeerde drie jaar voor de opleiding staatsexamen conservatorium – klarinet. Zanglessen heeft hij gevolgd bij Arjan Blanken.

Ruim dertig jaar is hij dirigent geweest van cov Deo Cantemus in Hoogeveen. Daarnaast was hij ruim 13 jaar dirigent van Kapella Vocale in Emmen. Als dirigent heeft hij ervaring met verschillende koorsoorten, ensembles en orkesten. Roelof Bosma heeft in 2009 het projectkoor Collegium Vocale Drenthe opgericht waarvan hij nog steeds dirigent is. Dit koor voert elk jaar Bachcantates uit.

In 2012 heeft hij met Kapella Vocale het Jenkins project The Armed Man uitgevoerd. Voor dit project ontving hij met het koor de Amateurkunstprijs Emmen van 2012 van de gemeente Emmen. In 2014 heeft hij Vocalin Drenthe opgericht als projectkoor waarmee hij verschillende concerten heeft gegeven.
In 2018 kreeg hij voor zijn muzikale verdiensten een koninklijke onderscheiding. Na afloop van het Bachcantateconcert t.g.v. het 10-jarig jubileum van Collegium Vocale Drenthe werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Op uitnodiging van het bureau van Sir Karl Jenkins deed hij in 2020 met een aantal leden van Vocalin Drenthe mee aan een optreden in de Carnegie Hall in New York. Hier werd met 250 zangers vanuit de hele wereld de nieuwe compositie Miserere; songs of mercy and redemptation van Sir Karl Jenkins uitgevoerd in aanwezigheid van de componist.